zondag 20 maart 2011

Holi

Dit lentefeest is tevens het nieuwjaarsfeest van de hindoes.
Holi wordt ingeluid met het planten van een stek van de ricinus-casterolie plant door een pandit, een priester, tijdens een speciale ceremonie. Rondom de geplante “Holika" wordt gedurende de volgende 40 dagen een brandstapel gevormd van hout, droge takken, stro enzovoorts. Deze brandstapel symboliseert het kwade en wordt tijdens de vooravond van Holi, in brand gestoken. Dit is op de avond van volle maan in maart.
Vandaag, de morgen van Holi, komen mensen bijeen op de plek van de veraste brandstapel. Na een gebed en het uitspreken van een zege-wens voor geluk en welzijn van de gemeenschap in het nieuwe jaar, brengt men elkaar met as een eerste stip, een geluksteken (tilak), op het voorhoofd aan om elkaar vervolgens met as te bestrooien en in te wrijven ten teken dat de kwade macht overwonnen is. Hierna wordt er de hele dag, uitbundig gefeest: gegeten, gedronken en gezongen door jong en oud samen met familieleden, vrienden en kennissen. Het is een volksfeest. Men besprenkelt elkaar met parfum en reukwater, bestrooit elkaar flink met gekleurde pigmentpoeder en begiet elkaar met allerlei vloeistof, die de in bloeistaande natuur symboliseren.



Ik heb dit feest eens meegemaakt in India. Het ging er behoorlijk hardhandig aan toe. Ik werd gebombardeerd met plastic zakjes met gekleurde vloeistof. Drijfnat, felgekleurd en nogal beduusd heb ik het over mij heen laten komen, maar een vrolijke boel was het wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten