donderdag 6 januari 2011

Drie Koningen


Vandaag is het 13 dagen na Kerst. De dag waarop de Drie Koningen (of Wijzen) worden herdacht, die een ster in het oosten zagen staan en deze volgden tot in Bethlehem, om Jezus te begroeten als de pasgeboren koning der joden. Ze brachten goud, wierook en mirre mee.
Op deze dag wordt Koningsbrood gegeten, waar een bruine boon in is verstopt. Dit stamt af van de Germanen, die mochten de 13 dagen van de nieuwjaarsfeesten geen peulvruchten (hun hoofdvoedsel) eten en deze 'heilige boon' betekende het einde van die vasten.

Orthodoxe Christenen vieren vanavond Kerstavond, in plaats van op 24 december. Na 13 dagen vasten wordt de vasten om 12 uur vannacht gebroken en het kerstfeest gevierd.

woensdag 5 januari 2011

Jalda nacht

In de kerstvakantie hebben wij gesproken met een receptionist van het CEC. Hij komt uit Iran en vertelde ons over Jalda nacht: de viering van de langste nacht (de nacht van 21 op 22 december). Vrienden en familie komen dan tezamen. De hele nacht worden er verhalen verteld en pistachenoten, watermeloen en granaatappels gegeten, die zijn schaars in de winter en zijn iets bijzonders wat aan de zomer herinnert en dat staat op deze lange nacht ook symbool voor het licht.

Nieuwjaar in Iran valt op 21 maart en duurt 13 dagen, de eerste dag worden er 7 dingen op een groot laken (sofre) op de grond uitgestald, samen met kaarsen en lekker eten.
Het zijn 7 dingen die beginnen met een s.

1. seke = muntje
2. serke = azijn
3. samonoe = een soort soep
4. siep = aardappel
5. sier = knoflook
6. sombol = soort bloemen
7. sumak = rode poeder

Hij viert het nog steeds met zijn zus hier in Nederland. Die moest hij nog even bellen omdat hij het zevende ingredient was vergeten. Gelukkig was ze thuis!

zondag 2 januari 2011

Joelfeest

Een heel goed en gezond 2011 gewenst voor iedereen die dit leest!

Nieuwjaar is van oudsher een heidense feestdag en werd al bij de Romeinen gevierd. Het was ook een onderdeel van het Germaanse Joelfeest. Dit feest liep van 25 december tot 6 januari, dertiendag. Bij de Germanen waren de eerste drie dagen, jaarsdag en dertiendag, de grootste dagen van het joelfeest. In de nieuwjaarsnacht werd veel lawaai gemaakt om boze demonen te verjagen.