vrijdag 25 maart 2011

een ei

'Ik ga mijn moeder bellen in Suriname, die weet echt zóó veel van rituelen. Hier raak je dat toch een beetje kwijt. Maar het is belangrijk hoor, want het geeft je houvast.' Een juf van basisschool de Polsstok waar wij een workshop gaven herinnerde zich zelf ook nog een belangrijk ritueel. Als je als meisje voor de eerste keer ongesteld wordt dan worden er speciale gebeden gezegd. Om je een vruchtbaar en goed leven toe te wensen krijg je dan een gekookt ei en een glas rode limonade en een gouden ring om je te beschermen.
'Maar vanavond bel ik mijn moeder en dan kan ik jullie nog veel meer vertellen.'

donderdag 24 maart 2011

Gesloten slot

Gisteren hebben wij weer een verhaal toegevoegd aan de kar.
Een paar weken geleden spraken wij een vrouw uit de Oekraïne, zij vertelde ons het volgende:
Verliefde koppeltjes beloven elkaar eeuwige trouw door een slotje aan een brug te hangen en de sleutels in het water te gooien.


Het zou een mooi ritueel zijn om verliefde mensen hun liefde te laten bezegelen in het zonovergoten Bijlmerpark. Bruggetjes genoeg in Amsterdam Zuidoost...
Op de terugweg van de basisschool de Polsstok, waar wij les hadden gegeven, ratelden de slotjes gezellig heen en weer.

dinsdag 22 maart 2011

Zaterdag 14 mei opening!

Zet het alvast in je agenda: Opening van de Ritulenkar op zaterdag 14 mei:

De Rituelenkar: van Hollandse jenever tot Papegaaienvrouw Oso Sma 2011
Nynke Deinema en Caroline de Roy | Stichting Tijdelijk Zicht
Opening: 14 mei
14 uur in CEC gebouw met Handan Aydin, directeur CEC gebouw (Bijlmerdreef 1289, Amsterdam 020 49 52 070)
16 uur in CBK Zuidoost met antropoloog Markus Balkenhol, Meertens Instituut
T/m 11 juni

Nynke Deinema en Caroline de Roy zijn op zoek gegaan naar grote en kleine rituelen. Een half jaar trokken zij met een speciale bakfiets door Amsterdam Zuidoost. Zo verzamelden ze verhalen over rituelen: op straat, bij scholen, bij bibliotheken. In workshops vroegen Deinema en De Roy verhalenvertellers objecten te kleien die een rol spelen bij het uitvoeren van rituelen. De verzamelde indrukken en bijdragen zijn opgeslagen in de Rituelenkar; fragmentarisch, in delen, vrij vormgegeven naar de interpretaties van de kunstenaars.
CBK Zuidoost toont De Rituelenkar als sculptuur op wielen, staande in een landschap van wit geglazuurde kleiobjecten.

De zoektocht naar rituelen is ook inspiratiebron geweest voor een tijdelijk kunstwerk in de openbare ruimte. In opdracht van CBK Zuidoost en het CEC maakten Deinema en De Roy voor het atrium van het CEC een groot hangend sculptuur. Fragmenten van verhalen over rituelen komen in de vorm van blauwe zinnen en woorden uit de hemel vallen, als een beschermende wolk boven de hoofden van de mensen in het atrium.

De tocht van De Rituelenkar: van Hollandse jenever tot Papegaaienvrouw is te volgen op www.vanhollandsejenevertotpapegaaienvrouw.blogspot.com 3.000 bezoekers gingen u voor.
Een publicatie met beperkte oplage is te koop via de kunstenaars en CBK Zuidoost.

Met dank aan: De Blauwe Lijn, De Polsstok, Openbare Bibliotheek Amsterdam filialen Reigersbos en Bijlmerplein, ROC op Maat, Taalwijzer en alle deelnemers

Dit project is mede gerealiseerd dankzij financiële steun van: Prins Bernard Cultuurfonds, Stadsdeel Zuidoost Amsterdam, Stichting Doen, VSB fonds, Woningcorporatie Rochdale

zondag 20 maart 2011

Holi

Dit lentefeest is tevens het nieuwjaarsfeest van de hindoes.
Holi wordt ingeluid met het planten van een stek van de ricinus-casterolie plant door een pandit, een priester, tijdens een speciale ceremonie. Rondom de geplante “Holika" wordt gedurende de volgende 40 dagen een brandstapel gevormd van hout, droge takken, stro enzovoorts. Deze brandstapel symboliseert het kwade en wordt tijdens de vooravond van Holi, in brand gestoken. Dit is op de avond van volle maan in maart.
Vandaag, de morgen van Holi, komen mensen bijeen op de plek van de veraste brandstapel. Na een gebed en het uitspreken van een zege-wens voor geluk en welzijn van de gemeenschap in het nieuwe jaar, brengt men elkaar met as een eerste stip, een geluksteken (tilak), op het voorhoofd aan om elkaar vervolgens met as te bestrooien en in te wrijven ten teken dat de kwade macht overwonnen is. Hierna wordt er de hele dag, uitbundig gefeest: gegeten, gedronken en gezongen door jong en oud samen met familieleden, vrienden en kennissen. Het is een volksfeest. Men besprenkelt elkaar met parfum en reukwater, bestrooit elkaar flink met gekleurde pigmentpoeder en begiet elkaar met allerlei vloeistof, die de in bloeistaande natuur symboliseren.



Ik heb dit feest eens meegemaakt in India. Het ging er behoorlijk hardhandig aan toe. Ik werd gebombardeerd met plastic zakjes met gekleurde vloeistof. Drijfnat, felgekleurd en nogal beduusd heb ik het over mij heen laten komen, maar een vrolijke boel was het wel.