dinsdag 22 maart 2011

Zaterdag 14 mei opening!

Zet het alvast in je agenda: Opening van de Ritulenkar op zaterdag 14 mei:

De Rituelenkar: van Hollandse jenever tot Papegaaienvrouw Oso Sma 2011
Nynke Deinema en Caroline de Roy | Stichting Tijdelijk Zicht
Opening: 14 mei
14 uur in CEC gebouw met Handan Aydin, directeur CEC gebouw (Bijlmerdreef 1289, Amsterdam 020 49 52 070)
16 uur in CBK Zuidoost met antropoloog Markus Balkenhol, Meertens Instituut
T/m 11 juni

Nynke Deinema en Caroline de Roy zijn op zoek gegaan naar grote en kleine rituelen. Een half jaar trokken zij met een speciale bakfiets door Amsterdam Zuidoost. Zo verzamelden ze verhalen over rituelen: op straat, bij scholen, bij bibliotheken. In workshops vroegen Deinema en De Roy verhalenvertellers objecten te kleien die een rol spelen bij het uitvoeren van rituelen. De verzamelde indrukken en bijdragen zijn opgeslagen in de Rituelenkar; fragmentarisch, in delen, vrij vormgegeven naar de interpretaties van de kunstenaars.
CBK Zuidoost toont De Rituelenkar als sculptuur op wielen, staande in een landschap van wit geglazuurde kleiobjecten.

De zoektocht naar rituelen is ook inspiratiebron geweest voor een tijdelijk kunstwerk in de openbare ruimte. In opdracht van CBK Zuidoost en het CEC maakten Deinema en De Roy voor het atrium van het CEC een groot hangend sculptuur. Fragmenten van verhalen over rituelen komen in de vorm van blauwe zinnen en woorden uit de hemel vallen, als een beschermende wolk boven de hoofden van de mensen in het atrium.

De tocht van De Rituelenkar: van Hollandse jenever tot Papegaaienvrouw is te volgen op www.vanhollandsejenevertotpapegaaienvrouw.blogspot.com 3.000 bezoekers gingen u voor.
Een publicatie met beperkte oplage is te koop via de kunstenaars en CBK Zuidoost.

Met dank aan: De Blauwe Lijn, De Polsstok, Openbare Bibliotheek Amsterdam filialen Reigersbos en Bijlmerplein, ROC op Maat, Taalwijzer en alle deelnemers

Dit project is mede gerealiseerd dankzij financiƫle steun van: Prins Bernard Cultuurfonds, Stadsdeel Zuidoost Amsterdam, Stichting Doen, VSB fonds, Woningcorporatie Rochdale

Geen opmerkingen:

Een reactie posten