donderdag 20 januari 2011

Iedere zondag



'Vroeger werd er bij ons thuis iedere zondagochtend geluisterd naar de Internationale op de radio. Dat kun je wel een ritueel noemen, vertelde een vrouw die wij tegenkwamen bij het CEC. Mijn vader zong dan mee. Ik vond het allemaal maar niets. Maar als ik het lied nu hoor, kan ik het niet laten om mee te zingen. Tja, dat ik mij dat nu herinner......'

woensdag 19 januari 2011

Sproeien


'Ik ben lid van de Pinkstergemeente en heb geen rituelen, maar als ik echt met iets zit of iets op mijn hart heb gebruik ik zalving bij het bidden. Dat staat in de bijbel toch? Ik doe het meestal op mijn handen.
Van de zomer hoorde ik elke nacht om 3 uur iemand lopen op de gang. Elke nacht weer. Ik heb toen veel gebeden en de Heer heeft mij gezegd dat ik moest sproeien. Dat heb ik uiteindelijk gedaan. Met olijfolie in mijn mond heb ik de muren besproeid, in de vorm van het kruis, van binnen naar buiten. Daarna heb ik er nooit meer last van gehad...'

dinsdag 18 januari 2011

Blauwe baby in bad

We zijn op weg naar het CEC voor nieuwe ontmoetingen.

Daar treffen wij Jalesa en haar zoon. Zij wast hem iedere dag in blauw water. Dit beschermt hem het boze oog. Dit is een Surinaams ritueel. Ook wordt blauwsel gesmeerd op het voorhoofd van babies, of achter de oren.












'Als ik op straat loop kijken mensen vaak naar mijn zoon, dat is niet erg hoor, maar als ze heel lang blijven kijken kunnen ze je kind ziek maken. Daar wil ik hem voor behoeden.


Aanvulling 24-1-2011
Vandaag hebben wij gestaan op de markt bij het Anton de Komplein. Een Surinaamse vrouw herkende het blauwsel in de kar. Zij vertelde ons dat men het ook boven de billen van de baby (aan het einde van de rug) smeert.