vrijdag 10 december 2010

de schoenen van Sadi


Vandaag hebben wij een workshop gegeven bij Taalwijzer, in Amsterdam Zuidoost.
De docent heeft de groep al voorbereid en ook gevraagd of zij iets konden meenemen dat hoort bij een persoonlijk ritueel.
Sadi, een Irakees van Koerdische afkomst, liet ons heel trots een paar schoenen zien. Handgemaakte schoenen, van koeienleer waarover een fijn breisel is bevestigd.
Op 21 maart, als de zon pal boven de evenaar staat, trekt hij voor het eerst dat jaar deze schoenen (bij voorkeur een nieuw paar) aan.
Noroez (letterlijk: nieuwe dag) wordt dan gevierd, de eerste dag van het nieuwe jaar volgens de Perzische kalender, maar ook de terugkeer van de zon en van het licht.
Het is de dag dat mensen nieuwe kleren aantrekken, lekkere hapjes eten, bij elkaar op bezoek gaan en cadeautjes geven. Het is een feest waarvoor de huizen grondig worden schoongemaakt en versierd met bloemen, slingers en allerlei mooie voorwerpen. En het is dus de dag waarop de mooie handgemaakte schoenen voor het eerst gedragen mogen worden. Mits het niet regent mogen ze de rest van de zomer aan blijven.

woensdag 8 december 2010

Eind december gaan wij een wassie nemen!

In Gein zijn wij op bezoek geweest bij mevr. Ceder. Zij is geboren in Suriname en is in Ghana chief van het Akan volk.
Zij heeft ons het recept gegeven om een wassie (spiritueel bad) te nemen. Men doet dit om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar met veel voorspoed te beginnen. Er bestaan verschillende recepten en dit is er 1:

Voordat je begint neem je Heineken bier (mevr. Ceder prefereert Grolsch).
Giet het bier over je lichaam.
Maak een kruis met timmerman's krijt in een kalebas.
Giet warm water in een grote teil.
Doe hierbij:
zeven geesten water,
bloemen (rozen zijn gewild, maar neem wat jij mooi vindt),
florida water,
heliotroop,
lekkere parfum,
en mevr. Ceder doet er ook een aantal stokjes kaneel bij.
Dan giet je met de kalebas het lekker geurende water over je heen en heb je een goed gesprek met jezelf.

Aan het einde van het bezoek hebben wij een kalebas gekregen om zelf een wassie te kunnen uitvoeren. Later komen deze kalebassen in de rituelenkar terecht. Alle ingrediënten voor ons spiritueel bad gaan we binnenkort bij een rituelenwinkel in zuidoost kopen.

Mevrouw Ceder wil dat we ook nog wat achtergrond informatie geven over hoe winti in de Bijlmer is beland:
Omstreeks 1530 is een aanvang gemaakt door de Portugezen met de slavenhandel. Later gingen ook andere Europese landen zich bezig houden met de slavenhandel, waaronder Nederland.
In het totaal werd er zo'n 75 miljoen slaven uit Afrika gehaald. De slaven kwamen terecht in Cuba, Puerto Rico, Trinidad, Jamaica, Haïti, de Dominicaanse republiek, Brazilië, Argentinië, Venezuela, Noord-Amerika en de Guyana's waaronder Suriname.
Een Afrikaanse priester zegt hier het volgende over:

'Voor een volk dat zo beroofd werd van zijn fundamentele, sociale en morele structuren is het een wonder dat de spirituele en religieuze concepten konden blijven voortbestaan.'

Hieronder zien we een aantal ingrediënten voor misschien wel uw wassie aan het einde van dit jaar!