donderdag 10 februari 2011

Kleien



25 kinderen deden mee aan onze workshop over rituelen in de OBA Reigersbos. Lieve, beleefde en gemotiveerde kinderen die hele mooie rituele objecten hebben gekleid. Een masker voor carnaval, een lampion voor Sint Maarten, koekjes voor moederdag, een graf voor opa, een rituele wassing, vuurwerk, verjaardagstaart, een vrouw met hoofddoek, een hennahand...

woensdag 9 februari 2011

Op stap met BANCNOTES FROM HELL

Vandaag zijn wij weer op stap gegaan met de Rituelenkar. We hebben een workshop gegeven bij de OBA Reigersbos. Dat was een behoorlijk eind fietsen vanaf het atelier. Vooral ook omdat wij, heel stom, dachten dat wij bij de OBA Bijlmer moesten zijn.......



Terwijl wij de workshop binnen gaven en onze kar trouw buiten wachtte, zag ik een vrouw een bancnote from hell uit één van de laatjes halen. Toen wij naar buiten kwamen vroeg zij of ze het geld mocht houden? 'Uiteraard' was ons antwoord, maar in ruil voor uw ritueel. Zij beweerde geen ritueel te hebben, maar vroeg of zij ons mocht interviewen voor het psychiatrisch dagblad. We hebben toegezegd voor de opening 14 mei. Ben benieuwd of ze komt.

Een bancnote from hell wordt door de Chinezen gebruikt als iemand overlijdt. Hun geesten gaan dan naar het hiernamaals, waar zij doorleven en hetzelfde soort dingen doen als wij hier op deze aardkloot; eten, drinken etc. Hier moet uiteraard ook voor worden betaald en dan komen deze biljetten goed van pas.
Het woord 'hell' is hoogstwaarschijnlijk geïntroduceerd (bron internet) door missionarissen, die de ongelovigen voorhielden dat ze allemaal naar de 'hell' zouden gaan. De Chinezen hebben het woord overgenomen als zijnde het hiernamaals.

dinsdag 8 februari 2011

Helemaal op laten branden!

Een Ghanese man vertelde ons vandaag over het ritueel om een overledene door dierbaren het huis uit te dragen.
Dit gebeurt op deze wijze omdat men dan de overleden persoon zelf naar de geesten toe kan brengen in plaats van dat de geesten in huis komen om de overledene op te halen.
Daarna moet een week lang iedere nacht een kaars branden (helemaal op laten branden!) in de ruimte waar deze gestorven is.

maandag 7 februari 2011

2000 bezoekers op ons blog

Vandaag trekken wij de champagnefles open!

zondag 6 februari 2011

Een klein ritueel


Vroeger moest ik elke zondagochtend mijn kamer poetsen. Eerst een ontbijtje met, alleen op zondag, een ei en dan mijn kamertje afstoffen en zuigen. De rest van het huis werd door mijn moeder op maandagochtend gedaan, altijd op die dag en altijd op dezelfde manier.