donderdag 1 november 2012

GLUK IN'N TUK

oftewel: gelukkig nieuwjaar!

‘Ik kreeg op 1 januari altijd snijbonen met verse worst en in die verse worst moest dan een kruidnagel zitten.’

De traditie is om dan kniepekes te bakken en te eten: op oudejaarsdag plat en op nieuwjaarsdag als een rolletje. Het platte kniepertje staat voor het jaar dat zich al helemaal heeft ontvouwen, het opgerolde koekje (gevuld met slagroom) is het nieuwe jaar dat zich nog moet uitrollen. De naam van het koekje is ontleend aan het dichtknijpen van het bakijzer.

Ingrediënten:
250 g bloem
200 g witte basterdsuiker
125 g boter
1 ei, losgeklopt
1/2 tl kaneel
1 zakje vanillesuiker
extra boter om de bakijzers in te vetten
slagroom
Voorbereiding:
Los de suiker in 1,5 dl water op. Laat de boter smelten in de vloeistof. Zeef de bloem en roer er het ei met de kaneel door. Voeg het suikerwatermengsel geleidelijk toe, zodat een mooi glad deeg ontstaat. Laat een nacht afgedekt rusten.
Bereiding:
Verhit een rond, plat wafelijzer of bakplaat flink en vet het in. Leg een bolletje deeg ter grootte van een stuiter in het midden van het ijzer, knijp het ijzer dicht en bak aan beide kanten in 1 tot 2 minuten op halfhoge warmtebron gaar. Leg het net gebakken kniepertje weg om af te koelen. Wikkel het, als het nog niet helemaal koud en dus nog zacht is rond tot een rolletje. Bijvoorbeeld rond de steel van een houten pollepel. Laat afkoelen. Vul vlak voor het serveren met slagroom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten