donderdag 3 februari 2011

muisjes, rode bandjes en blauwe kralen

Bij ons ga je vrijwel direct na de geboorte op kraambezoek, je neemt een cadeautje mee en je krijgt beschuit met muisjes.

In Equatoriaal Guinea gaat dat heel anders, vertelde Maria ons. Direct na de bevalling nodigt je vader iedereen uit. Een hartsvriendin van de moeder neemt de pasgeborenen mee naar buiten waar de baby olie op het hoofdje krijgt gesmeerd waar alle genodigden geld op plakken. Dat geld is later voor het kind.
Vervolgens ga je met je kind 3 maanden lang bij je moeder wonen. Je wordt min of meer opgesloten in de slaapkamer, je krijgt behalve je moeder en je kind niemand te zien en je wordt volledig verzorgd door je moeder. De baby wordt ingesmeerd met palmolie en krijgt een rood bandje om de pols en hals om kwade geesten te weren.
Na de drie maanden komt je man je ophalen, hij brengt lekker eten en drinken mee, er wordt gefeest en na afloop neemt hij je weer mee naar huis.


Fatima uit Turkije vertelde dat de eerste dag na de geboorte de imam, opa of de vader de baby op schoot neemt terwijl er drie keer een gebed in het rechteroor en dan zijn of haar naam 3 keer in het linker oor wordt gezegd. Er wordt speciaal gekookt en er wordt uit de koran gelezen.
De baby krijgt een veiligheidsspeld op met blauwe kralen, of deze wordt boven het bed gehangen om het kind te behoeden tegen het kwaad.
Op de 7e dag wordt het hoofd van de baby kaalgeschoren en het gewicht van het haar wordt in geld aan de armen en behoeftigen gegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten