vrijdag 5 november 2010

Praise the Lord

In het kerkgebouw De Nieuwe Stad aan het Luthuliplein zijn 7 kerkgenootschappen actief. Wij hebben ds. Jan van der Meulen gesproken, voorganger van de Protestantse gemeente.
Met Pasen wordt de paaskaars ontstoken, de opstanding van Christus brengt het licht. Deze kaars brandt elke dienst en gaat een jaar lang mee. Hoewel niet iedereen binnen zijn gemeenschap hier blij mee is gaat ds. Jan van der Meulen door om invloeden van buiten de Protestantse traditie te incorporeren.
Zo is er bijvoorbeeld ook ruimte voor de sacrale dansgroep van Nel Klaver. Ook komt de dominee aan huis om zijn zegen te geven bij nieuwe woningen of bij het vieren van Bigi Yari (kroonjaar viering in de Surinaamse gemeenschap).

Op naar de volgende afspraak met Rev. Emmanuel Koney van de Pentecost Revival Church. In zijn kantoortje naast de Kandelaar waar zijn kerk als een van 15 kerkgenootschappen zetelt krijgen wij koffie aangeboden. Op een plastic dienblaadje met een kop en schotel schenkt de dominee met een zwierig gebaar onze kopjes vol. Het voelt aan als een klein ritueel.
Rev. Koney is een extraverte, charismatische man die zijn stem veel en luid verheft waarbij zijn handen zijn woorden ondersteunen. Alleen het woord van Jesus wordt in de Pinkstergemeente gebruikt, verder geen enkel attribuut: geen kaarsen, geen wierook, geen afbeeldingen.
Wel is er voor 70000 euro een bijzonder doopvont in de entree van de Kandelaar gebouwd, een soort mini zwembad. Het ritueel van dopen, waarbij je je geheel moet onderdompelen, gebeurt hier pas op 15- of 16jarige leeftijd, wanneer je zelf kunt beslissen of je deel wilt uitmaken van deze gemeenschap.

Wakker worden en opstaan bestaat voor Emmanuel Koney uit een ritueel: eerst bidt hij om te danken dat hij weer is ontwaakt en deze dag mag meemaken, daarna leest hij de dag uit de One year Bible. Pas dan kan hij opstaan. Praise The Lord, Amen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten