zaterdag 30 april 2011

Oranje boven

Vandaag is het Koninginnedag. Het stadsdeel Zuidoost meldt het volgende:

Amsterdamse Poort
In winkelcentrum de Amsterdamse Poort zijn de meeste activiteiten op Koninginnedag: muziek, dans, barbecues en activiteiten voor kinderen. Als de kinderen in de draaimolen hebben gezeten of een reisje met de trein hebben gemaakt, kunnen hun ouders daarna even een salsa dansje wagen op levende muziek en natuurlijk lekker eten. Er is ook een muzikale bijeenkomst met een religieus tintje. Er valt altijd wat te genieten met een drankje op een van de vele terrassen.

Reigersbos
Ook in winkelcentrum Reigersbos is iedereen welkom. Er draait bijvoorbeeld een draaimolen en er kan gebarbecued worden.

Nog voor de ‘echte Koninginnedag’ werd op 31 augustus 1885 de eerste ‘Prinsessedag’ georganiseerd, de vijfde verjaardag van de jonge prinses Wilhelmina. Het initiatief hiertoe werd genomen om de nationale eenheid te benadrukken. Na de dood van koning Willem III in 1890, werd Prinsessedag opgevolgd door de viering van ‘Koninginnedag’. Deze dag ontwikkelde zich tot een feestdag voor kinderen. Op haar achttiende verjaardag, 31 augustus 1898, werd Wilhelmina regerend vorstin. De inhuldiging vond op 6 september plaats. Tot en met 1948 werd Koninginnedag op 31 augustus gevierd.

Nadat koningin Juliana haar moeder Wilhelmina in 1948 was opgevolgd, werd vanaf 1949 Koninginnedag gevierd op haar verjaardag, 30 april. Terwijl koningin Wilhelmina en haar familie nooit aanwezig waren bij de festiviteiten, kreeg koningin Juliana jaarlijks een bloemenhulde op Paleis Soestdijk. Vanaf de jaren vijftig was dit evenement via de televisie te volgen. Terwijl Koninginnedag in de naoorlogse jaren nog een gewone werkdag was, kregen in de loop der jaren steeds meer mensen een vrije dag, zodat 30 april kon uitgroeien tot een landelijke feestdag.

Bij de troonopvolging op 30 april 1980 besloot koningin Beatrix deze dag in stand te houden als dag van aanvaarding van haar ambt als staatshoofd en inhuldiging als koningin der Nederlanden, en om haar moeder te eren. Een praktische overweging was dat op haar eigen verjaardag (31 januari) het weer, in tegenstelling tot eind april, niet geschikt was voor een grootschalig buitenevenement. Beatrix wijzigde ook de vorm van Koninginnedag.

Wij zijn vandaag niet in Zuidoost, wij mijden deze dag en verstoppen ons op een onvindbare plek. Dit ritueel van feesten, oranje kleden, spullen verkopen en kopen hebben wij te vaak mee gemaakt. Het kan soms ook wat teveel van het goede zijn. Desalniettemin geniet u van dit typische Hollandse ritueel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten