woensdag 9 maart 2011

Woensdag gehaktdag

Wat zullen we eten vandaag? Na een workshop te hebben gegeven op basisschool de Polsstok en nog te hebben gestaan op het CEC......
Gehakt! Woensdag gehakt dag! Zo was het vroeger: maandag - wasdag, dinsdag - strijkdag, woensdag - gehakt- en versteldag, donderdag - kuisdag
vrijdag - visdag, zaterdag - klusjesdag, zondag – kerkdag
Woensdag gehaktdag:
Dit heeft te maken met de distributie van abattoir naar slagerij. Op maandag werd de koelcel gevuld, dinsdags werd er uitgebeend, en op woensdag werd dan worst en gehakt gedraaid.
Maandag wasdag:
Voor de komst van de wasautomaat, eind jaren zestig, was een huisvrouw dagen bezig met het doen van de was. Zo stopten onze voorouders tot in het begin van de 20e eeuw op zondag de witte was in een grote tobbe met zeep. Na een nachtje weken vond vervolgens de was plaats, die werd gestampt. Daarna werd het wasbord gebruikt. Als alles mee zat, hing op maandagmiddag de was aan de waslijn.
Vrijdag visdag:
Op vrijdag, een onthoudingsdag, eten katholieken van oudsher vis, omdat het eten van vlees op die dag niet was toegestaan.

Enfin hier een recept voor een overheerlijke gehaktbal:
Voor 4 ballen met jus:

* 400 gram half-om-half gehakt
* 1 ei
* 2 in melk geweekte en uitgeknepen, korstloze witte boterhammen (of 2 eetlepels
paneermeel)
* 1 kleine ui, fijn gesneden
* (versgeraspte) nootmuskaat
* 50 gram boter
* 1 kleine tomaat, ontveld en in stukjes

Kneed gehakt, ei, brood of paneermeel, de helft van de ui, zout, peper en nootmuskaat minstens 2 minuten door en maak er 4 ballen van. Smelt de boter in een braadpan en bak de ballen rondom bruin. Draai het vuur laag, voeg de resterende ui toe en laat de ballen onder een deksel in 20 – 25 minuten garen. Stoof de tomaat de laatste 10 minuten mee. Schenk voor de jus een scheutje warm water in de pan en roer de aanbaksels los.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten