maandag 24 januari 2011

Martisor

Vandaag hebben we met de kar op de markt op het Anton de Komplein gestaan. De weergoden zijn ons gunstig gestemd want ook vandaag hebben wij het weer droog gehouden.

Een Roemeense mevrouw vertelde over een ritueel, Martisor, dat nog steeds ieder jaar wordt uitgevoerd. Zij schildert en heeft dit onderwerp in olieverf op doek vastgelegd.

Op 1 maart gaan alle jongens rond begraafplaatsen sneeuwklokjes plukken (want daar groeien ze nu eenmaal) en offreren ze aan meisjes, als aankondiging van de lente en van de liefde. Meisjes geven de jongens dan een gevlochten rode en witte zijden draad waaraan een bedeltje hangt, bijvoorbeeld een hartje of een klavertje vier.
Vervolgens sturen jongens per post, anoniem, aan meisjes die ze echt leuk vinden ook zo'n bedelbroche. De volgende dag lopen meisjes dan te pronken met alle ontvangen bedelspeldjes op hun rechterborst.


Martisor - Helen van der Ploeg-Vulcan

2 opmerkingen:

  1. Wat leuk allemaal om dit weer te lezen en te zien!
    Ik ben ook een Roemeense en zit al op mijn "Martisor" te wachten.

    Dank,
    Laura

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een bijzonder ritueel.Ik heb genoeg sneeuwklokjes i/d tuin, maar wij nuchteren Nederlanders, zijn die belangrijke en mooie dingen vergeten.
    Mooi weergegeven Helen.Het inspireert me enorm.

    BeantwoordenVerwijderen