donderdag 23 december 2010

Met de kar op stap


Vandaag zijn wij voor het eerst op stap geweest met de kar. Een barre tocht door de sneeuw en glibberende straten. Hoge bruggen en diepe kuilen getrotseerd om vervolgens in het CEC met warme chocomel mensen naar hun rituelen te vragen.



De receptionist die vandaag bij het CEC zat komt oorspronkelijk uit Eritrea. Een belangrijk ritueel is daar de koffie ceremonie. In Eritrea en Ethiopie wordt deze dagelijks uitgevoerd om bij te praten met familie, buren en vrienden. Maar omdat dit ritueel zeker 2 uur duurt wordt het hier in Nederland alleen bij feesten gedaan of als er belangrijke gasten zijn.


Als het voor handen is wordt er vers gras op de grond gelegd met daarop alle attributen die nodig zijn. Dan worden de rauwe koffiebonen gebrand in een platte pan op kooltjes. Deze worden samen met o.a. kruidnagel, kardemom en kaneel in een vijzel fijn gemalen. Dit mengsel gaat met water in een aardewerken pot met een bolle buik en lange hals, jebena genoemd, en wordt aan de kook gebracht. De koffie wordt dan in hele kleine kopjes geschonken. Volgens de traditie zijn er drie ronden. Bij de awol, de eerste ronde, is de koffie nog erg sterk. Tijdens de tona, de tweede ronde is de koffie al minder sterk. En in de baraka, de derde ronde, is het nog een slap aftreksel doordat het water steeds wordt aangevuld. Meestal wordt er popcorn bij geserveerd.

1 opmerking: