donderdag 25 november 2010

Ik? nee hoor

1.'Nee, ik heb geen rituelen. Er zijn heel veel mensen die daar nog wel aan doen, maar ik voed mijn kinderen Nederlands op. Vroeger kregen wij op onze verjaardag altijd BB met R (bruine bonen met rijst), maar tegenwoordig kun je elke dag bruine bonen eten.
Ik heb me wel aangekleed voor vandaag, de Onafhankelijkheidsdag van Suriname. Nu al 35 jaar geleden. Die angasi (doek) op mijn hoofd en de panji die ik om heb doe ik alleen met speciale vieringen aan.
Toen mijn kinderen zijn geboren heb ik de navelstreng en de placenta begraven. Ja, dat is toch wel een ritueel he? Ik heb geen tuin dus het ligt op een speciaal plekje in het park. Daar ga ik regelmatig naar toe'2.'Ik ken geen rituelen. Alleen keiharde euro's. Dat beeld boven de deur? Ja dat hebben alle zakenmannen om hen te beschermen. Dat is Kwan, of Kwan Kung. Hij staat zo hoog boven de deur zodat hij alles hier in mijn winkel in de gaten kan houden.
Ja, hij heeft een blikje bier, dat is om hem gunstig te stemmen. Elk jaar op oudejaarsavond giet ik het bier voor de drempel in mijn winkel en dan krijgt Kwan een nieuw blikje bier.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten