zaterdag 20 november 2010

Alles heeft twee kanten

‘Je hebt een positieve kant die het goede aantrekt, maar je hebt ook een negatieve. Als die overheerst dan kan het zijn dat een winti (een geest) jou negatief beïnvloedt. Bijvoorbeeld, stel je hebt moeite om dingen voor elkaar te krijgen. Deuren blijven voor jou gesloten. Dan moet er een ritueel voor jou worden uitgevoerd. Bij een deur. De geest die de deuren voor jou dicht houdt moet worden verjaagd. De negatieve kracht moet verdwijnen. Soms gebeurt dat met spreuken of met handelingen of met geur en reukwater… Het ligt er aan hoe de winti zich openbaart.’


Ome John van Radio ZuidOost heeft ons in contact gebracht met Earl Liefden, Loekoeman (ziener) en Abonuman (uitvoerder van rituelen).
Wij zoeken hem in Almere op. De schuur achter zijn huis is zijn heiligdom, zijn tempel, waar hij winti’s kan horen, zien, spreken, voelen, ervaren. Het ziet er heel erg spannend uit: kaarsen, panja’s en camisa’s (doeken voor vrouwen en mannen om je mee te bedekken), flesjes met drankjes, watertjes, kruiden, botten, messen, spiegeltjes, amuletten…

We moeten eerst met wat lotion onze handen en gezicht insmeren zodat we ‘schoon’ zijn. Het is niet de bedoeling dat ik vandaag word ‘gezien’. Dan moet ik eerst met een vraag komen en dan is het nog de vraag of dat iets met de geestenwereld te maken heeft.

Op naar de jungle (het Kottersbos) waar Earl nog twee heilige ruimtes heeft waar rituelen meestal worden uitgevoerd.
Vandaag moet de band worden doorgesneden van een overleden moeder die haar dochter niet wil loslaten. Dat gaat zelfs zo ver dat de moeder wil dat haar dochter ook dood gaat. Een rituele wassing, die buiten en geheel ontkleed moet plaatsvinden, en een uitdrijving moeten het meisje bevrijden van de geest van haar moeder. Dit zal een zware en heftige sessie worden.
Helaas is de familie niet op de hoogte gesteld van onze komst, waardoor wij er van af zien het ritueel bij te wonen. Terwijl Earl nog bezig is de blaadjes op het terrein weg te blazen (bij winti is moeder aarde, de natuur het belangrijkste gegeven en die moet je goed behandelen en schoon houden) druipen wij af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten