donderdag 7 oktober 2010

Definities

Een ritueel is een serie handelingen die gezien worden als een gebruik en bepaald zijn door achtergrond en cultuur. Rituelen vinden vaak plaats op feest- en gedenkdagen.
Wikipedia

Ritueel;geheel van overgeleverde (religieuze) gebruiken, plechtigheden en ceremoniën in verband met belangrijke momenten in het (openbare) leven. In alle culturen komen rituelen voor, vooral bij de overgang naar een andere levensfase (geboorte, huwelijk, volwassenwording, voltooien opleiding, begrafenis).
Dikke van Dale

Hollandse jenever
Hollandse jenever werd zo'n 150 jaar geleden in Ghana geïntroduceerd door slavenhandelaren. Maar deze wordt in Ghana niet in de eerste plaats gedronken.
Afrikanist Dmitri van den Bersselaar: ‘Als je een lijstje maakt van gebeurtenissen waaraan jenever te pas komt, staan rituelen op de eerste plaats. Bijvoorbeeld een huwelijk, geboorte of begrafenis. Gebruik door kruidendokters bij de bereiding van medicijnen komt op nummer twee, en gewoon opdrinken staat pas op de derde plaats.’
Omdat Henkes Schnaps zo duur is, zien Ghanezen een fles als een kostbare gift voor de goden en voorouders.
André de la Porte, directeur Overzee van Bols, vertelt: "Tot onze verbazing zagen we ten tijde van de vliegramp in de Bijlmer de Schnaps-verkoop flink stijgen. Jenever wordt in Afrika gebruikt als plengoffer; de drank wordt rondgesprenkeld als eerbetoon aan de voorouders. Ghanezen hier deden hetzelfde."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten