De Bijlmer, zegt men, is de proeftuin voor de multiculturele samenleving in Nederland. Die lijkt even zichtbaar wanneer in lunchtijd het bank- en verzekeringswezen de nabije kantoren verlaat voor een bordje warm eten of een exotisch broodje in De Amsterdamse Poort. Een kleurige mensenmengeling van bruin, beige, blank en zwart.
Multi-etnisch is de Bijlmer zeker. Behalve Nederlanders en Surinamers zijn er ook Dominicanen, Pakistani, Afghanen, EthiopiĆ«rs, Nigerianen, Marokkanen, Chinezen, Oost-Europeanen. Totaal zijn er zeventig geregistreerde nationaliteiten en ruim honderd verschillende culturen…
Sietse van der Hoek
Deze wijk is ooit gebouwd voor het ‘middenklassegezin’, maar deze prefereerde slaapsteden als Lelystad en Almere. Surinamers, die rond 1975 voor de onafhankelijkheid van hun land uitweken naar Nederland werden hier ondergebracht. Deze ‘Bijlmer Expres’ is daarna op Schiphol blijven landen. Met meer Surinamers, en Antillianen en later Dominicanen, Afrikanen, Oost-Europeanen, asielzoekers etc. Met als gevolg dat er nu meer dan 130 verschillende bevolkingsgroepen wonen.
Sinds 1992 wordt de Bijlmermeer verbouwd. De wijk is onherkenbaar veranderd. Veel van de hoogbouwflats zijn vervangen door nieuwbouw. Door de wijk lopen nieuwe woonboulevards met winkels en bedrijven. Er is een groot uitgaanscentrum naast het intercitystation Amsterdam Bijlmer- Arena. Het gonst van bedrijvigheid. Het stadsdeel Amsterdam Zuidoost – waarvan de Bijlmermeer een deel is - heeft met 85.000 inwoners de omvang van een middelgrote Nederlandse stad.
Bijlmer 2010
maandag 11 oktober 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten